תזונה נבונה אחרי הצום

תזונה נבונה לפני ואחרי צום יום הכיפורים:

 ביום שלפני יום הכיפורים
  • מומלץ לאכול כמה ארוחות קלות, המבוססות על התזונה הים תיכונית: תזונה זו מבוססת על מוצרי מזון טבעיים לא מעובדים, הכוללים רכיבי מפתח תזונתיים וחומרים התורמים לבריאות ומגנים עליה:  יותר ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, שמן זית וכמויות קטנות יותר של מזונות בלתי מעובדים דלי שומן מהחי כמוצרי חלב עוף בשר ודגים . זו הזדמנות טובה לערוך היכרות עם מזונות אלה ולהתרגל לאכול אותם גם בשאר ימות השנה.
  • כדאי להרבות בשתיית מים ולצמצם צריכת משקאות מכילי קפאין כמו תה, קפה, קולה ומשקאות אנרגיה.
  • כדי למנוע את תחושת הצימאון במהלך החג: חשוב מאוד לצמצם בצריכת נתרן באמצעות צמצום התיבול במלח, באבקות מרק וברטבים בתבשילים ובסלטים, להימנע מהגשת חמוצים ומזונות מעובדים עתירי מלח בסעודה.
הסעודה המפסקת
  • רצוי לכלול בסעודה סלט ירקות, ירקות מבושלים, מנה חלבונית כמו עוף/דג/קטניות ותוספת עמילנית (כמו תפוחי אדמה, אורז ופסטה מלאים). לקינוח אפשר לאכול פרי או פרוסת עוגה (מתכון מומלץ - קל להכנה בהמשך).
  • יש להקפיד לשתות הרבה מים לפני ולאחר הארוחה ולא לשתות משקאות מכילי קפאין.
  • על מנת למנוע את תחושת הצימאון במהלך החג חשוב מאוד לצמצם בצריכת מלח ומזונות עתירי מלח! רצוי לצמצם את התיבול במלח, באבקות מרק וברטבים בתבשילים ובסלטים ולהימנע מהגשת חמוצים ורטבים עתירי מלח בסעודה.
 
הסעודה בסיום הצום
  • עם תום הצום כדאי "לשבור" את הצום עם כוס מים, תמר קטן או פרי אחר ומרק ירקות צח.
  • כחצי שעה עד שעה לאחר מכן ניתן לאכול ארוחה קלה, הכוללת סלט ירקות ו/או ירק מבושל ופרוסת לחם מחיטה מלאה.
  • מומלץ לחזור לאכילה רגילה בהדרגה ובמתינות.  
מתכון לעוגת תפוחים 
המצרכים:
  • 1/3 כוס שמן קנולה
  • 2 ביצים
  • 1 כוס סוכר חום דמררה או לבן
  • 1 שקית סוכר וניל או 1 כפית תמצית וניל
  • 1 כף מיץ לימון
  • 2 כוסות קמח מחיטה מלאה
  • 1 שקית אבקת אפייה
  • קליפה מגוררת מלימון גדול
  • 1/2 כפית קינמון טחון
  • 4 תפוח עץ בינוניים, קלופים , חתוכים לחתיכות קטנות (עדיף מזן גרנד סמית)
 
אופן ההכנה:
בקערה, טורפים היטב את הביצים ומוסיפים את השמן, סוכר, סוכר וניל, אבקת קינמון וקליפה מגוררת מלימון גדול, עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה.
מוסיפים את הקמח מחיטה מלאה ושקית אבקת אפייה ומערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה וללא גושים (התערובת המתקבלת מאוד סמיכה וקשה לערבוב)
להוסיף לתערובת את תפוחי העץ הקלופים החתוכים לחתיכות קטנות וכף מיץ לימון ומערבבים היטב ,ומעבירים לתבנית עגולה בקוטר 26 ס"מ משומנת קלות או לתבנית פאי עגולה.
אופים בחום בינוני -  180 מעלות במשך כ- 25-30 דקות.
 
ערך תזונתי לפרוסת עוגה (בחלוקת העוגה ל- 15 פרוסות): 145 קק"ל, 20 גרם פחמימות, 3 גרם חלבון, 5 גרם שומן, 2.2 גרם סיבים תזונתיים.
מערכת נשפיע,
0 תגובות