מתכונים מקמח סויה

באדיבות הספריה הלאומית

פולי הסויה מציינים התקדמות ניכרת בהתפתחות החקלאית של זמננו. קמח מפולי סויה הנו אך אחת הדרכים להפקת תועלת מפול זה.

פול הסויה מכיל כמות גדולה של חלבון ומה שחשוב יותר – חלבון הסויה דומה באיכותו לחלבון הבשר. כמות החלבון הנמצאת בק"ג אחד של קמח סויה שוה לזו של 60 ביצים, ½3 ק"ג בשר או 12 ליטר חלב, וגם באיכותו אינו נופל בהרבה מחלבון הביצים, הבשר והחלב. פול הסויה עשיר בשני דלקי היסוד החשובים של ויטמין "ב" ומהווה מקור מצוין של חמרי מזון הכרחיים והוא משמש במתכונים רבים בחוברת זו כתחליף לביצה או כדי להעלות את ערכו התזונתי של המאכל.

בקמח פולי הסויה כפי שהוא מוצא ע"י המפקח על המזונות אפשר להשתמש באותו האופן שמשתמשים בקמח רגיל. אלא שכמות החלבון והשומן שהוא מכיל גדולה מזו שבקמח רגיל, ומסיבה זו מכילים המתכונים שניתנו כאן רק כמויות קטנות של קמח סויה כדי להקנות למנת-האוכל ערך תזונתי גדול יותר שהיה מתקבל קודם מן הבשר או הביצה.

לעת עתה תהיינה מנות הסויה מוקצבות לילדים בלבד...​

מדובר בתקופת מלחמת העולם השנייה: מקררי הקרח היו אמנם נפוצים אבל עדיין לא נמצאו בכל בית, ומקרר חשמלי היה רק למתי מעט שיכלו להרשות זאת לעצמם. פשטות האחסון והשימוש בקמח הסויה, יחד עם מחירו הזול מול הבשר ושאר המוצרים מהחי, גרמו לסויה להיראות כתחליף האידיאלי לבשר, חלב וביצים.

בשנים שעברו מאז, נערכו מחקרים רבים על אודות יתרונות וחסרונות הסויה. נמצא כי למרות הערכים התזונתיים הגבוהים שבה, יש למתן את השימוש בסויה במיוחד בתפריטים של ילדים ומתבגרים ולא לצרוך מעל לכמות מסוימת: משרד הבריאות הישראלי פרסם לפני כעשור, שלא מומלץ שילדים יצרכו יותר ממנת סויה אחת ביום ולא יותר משלוש בשבוע. בשנת 1943 ההמלצה הייתה הפוכה, וביחד עם מקור השומנים האולטימטיבי – המרגרינה, אפשר לקבל ארוחת בוקר מושלמת:

קקאו
מערבבים כפית קמח סויה במעט מים ומרתיחים את הבלילה בתוך ספל קקאו. מגישים את הקקאו עם לחם ומרגרינה והנה ארוחת בוקר או ערב שלמה לילד. ערכה התזונתי של כפית קמח סויה דומה לזה של ביצה.


לפניכם מתכונים נוספים מאותה החוברת:
 

חביתיות סויה


המצרכים לחביתיות

120 גרם קמח

2 כפות סויה

מים או חלב לפי הצורך

מלח


תוספות למילוי

שוקולד, ריבה, גבינה, פירות חתוכים, ירקות מאודים או כל דבר אחר שתאהבו

אופן ההכנה

- מכינים מכל החומרים בצק דליל וחלק כעין השמנת. מחממים היטב מחבת, מורחים אותה בשכבה דקה של שמן, יוצקים לתוכה שכבה דקה של בצק ומטגנים אותה משני צדדיה.

- כמו קרפ צרפתי, אפשר למרוח על החביתיות המוכנות ריבה, שוקולד או גבינה, להוסיף פירות או ירקות, ולסגור היטב.

* אפשרות אחרת: לטגן את החביתית רק מצד אחד, למלא אותן בתוספות, לסגור היטב ואז לטגן את החביתית הממולאת בשמן חם.

 

לביבות קוקר וקמח סויה

המצרכים

120 גרם קוואקר

60 גרם קמח סויה

חצי צרור פטרוזיליה

1 בצל גדול

מלח, פלפל


אופן ההכנה

- יוצקים על הקוואקר ¾ כוס מים רותחים ומכסים.

- בינתיים, קוצצים את הבצל ואת הפטרוזיליה ומטגנים את הבצל עד לשקיפות.

- כעבור שעה של השריה, מוסיפים את קמח הסויה, הפטרוזיליה והבצל.

- יוצקים לביבות מהתערובת ומטגנים בשמן חם.


כרשה בחומצה


המצרכים

120 גרם כרישה (נקראת גם: לוף, פראסה) – החלק הבהיר, הלבן

6 שזיפים חמוצים מגולענים

1 כף קמח סויה

2 כפות שמן או סמנה (חמאה מזוקקת)

120 גרם חומצה (חומוס) שהושרו במים יום קודם

מלח, פלפל


אופן ההכנה

- קולפים את הכרישה וחותכים אותה לארכה לרצועות.

- קולפים את גרגירי החומוס המושרים.

- מחממים שמן בסיר ומטגנים קלות את הכרישה עד שתתרכך. מוסיפים את גרגירי החומוס ומים עד שכל התערובת מכוסה.

- כשהחומוס מתחיל להתרכך, מוסיפים את השזיפים ובלילה של קמח סויה וחצי כוס חלב.

- מגישים חם.

* במקום כרישה, אפשר להשתמש בקישואים או בעלי מנגולד.

 

מיונית מסויה


המצרכים

1 כף קמח סויה

2 כפות מים

שליש ספל שמן

מיץ לימון

חרדל לפי הטעם

מלח


אופן ההכנה

- מכינים בלילה מקמח סויה וממים ומבשלים על אש קטנה תוך כדי ערבוב, עד שהקמח נמס כולו במים.

- מורידים את הבלילה מהאש ונותנים לה להתקרר בצד (לא במקרר).

- לאחר שהתקררה, מוסיפים לבלילה מעט מן השמן ומערבבים היטב עד לקבלת תמיסה אחידה. כעת מוסיפים עוד קצת שמן ומערבבים שוב וכך הלאה.

- לאחר שמוסיפים את כל השמן, מתבלים במיץ לימון, מלח וחרדל.


סלט אמריקאי

המצרכים

1 סלק בגודל בינוני, מבושל בקליפתו

1 תפוז

½ אשכולית

1 בננה

מיץ מחצי לימון

2 כפות מיונית על בסיס סויה


אופן ההכנה

- קולפים את הסלק.

- מורידים מפלחי האשכוליות את הקרום הלבן.

- חותכים את כל המרכיבים לקוביות.

- מערבבים את הסלט עם המיונית ומתבלים במיץ לימון.

אייל שלו,
0 תגובות